Het beeld zal de naam Verbinding gaan dragen. Deze naam verwijst naar het weer samenkomen van de slachtoffers met hun familieleden. Nu ruim 2 jaar na dato zien we ook dat families onderling elkaar gevonden hebben in hun verdriet en in hun troost en hebben zij zich ook zo aan elkaar "verbonden".

Het beeld is ontworpen door de Toon Heijmans. Deze Nijmegenaar (geboren in 1926), staat bekend om zijn diversiteit aan kunstvormen.

 

Het beeld komt te staan op een sokkel van 298 stenen waarbij iedere steen symbool staat voor een slachtoffer. Samen staan zij in verbinding met 3 pijlers die samen een "wereldbol" dragen gevormd door diverse bandjes. De pijlers, die symbool staan voor de slachtoffers, nabestaanden maar ook de hulpverleners dragen de bol.  De wereldbol omdat het om monidaal nieuws gaat en de leegte in de bol symboliseert de leegte die achter gebleven is bij de nabestaanden.

Deze bandjes zijn uitgedeeld aan familieleden, vrienden en bekenden tijdens de aankomstceremonies op Vliegbasis Eindhoven. Teksten die onder andere op de bandjes komen zijn:

* Vliegramp MH-17, donderdag 17 juli 2014

* Amsterdam- Kuala Lumpur

* Eindhoven, 23 juli 2014

* Oekraïne, 15.18 uur

* Ik zal je nooit vergeten

 

Hieronder ziet u het ontwerp. Het geheel zal in bronzen uitvoering gerealiseerd worden.